Belki de vücudumuzun en önemli sistemi olan sinir sistemi, istemli ve istemsiz hareketleri düzenler. Beyin, omurilik, omurilik soğanı, beyincik ve milyarlarca sinirden oluşan sistemimiz; organlarımızn çalışmasını düzenler ve istediğimiz hareketlerin gerçeklerşmesini sağlar. Nöroloji, bu sistemi inceler. Beyin, nakli yapılamayan, çok karmaşık bir organdır. Yani, bu sistemin hastalanması ölümcül sonuçlar doğurabilir. Çevresel ve merkezi olarak ikiye ayrılan sinir sistemimiz, henüz tamk keşfedilememiş bir sistemimizdir.
5 Mayıs 2010 Çarşamba
Sindirim Sistemi
İnsanın temel ihtiyaçlarından biri de yemektir. Vücudumuz enerji üretmek için kullandığımız besinler, ilk halleriyle kana geçemezler. Bu noktada devreye giren sindirim sistemimiz, besinleri kana geçebilecek boyuta getirir. Sindirim sistemimiz ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar ve anüsten oluşur. Çeşitli salgılar, kimyasal; çalkalama, ezme gibi hareketler ise fiziksel sindirimi meydana getirir. Her besin türü de kana geçebilecek boyuta gelince bunlar, bağırsakta emilir. Kalan atıklar ise anüsten atılır. Gastroloji, bu sistemle ilgilenen bilim dalıdır.
16 Nisan 2010 Cuma
Solunum Sistemi
Vücudumuzun belki en önemli olayı solunumdur. Besin gibi bir enerji kaynağı olan oksijen, ancak solunum ile vücuda girer. Solunum sistemi burun, gırtlak, soluk borusu ve akciğerlerden oluşur. Akciğerler alveol adlı küçük hava keselerinden oluşur ve süngerimsi yapıdadır. Solunum ile kandaki CO2, dışarı verilirken O2 kana geçer. Solunum sisteminin sağlığı için temiz ve nemli hava solumalı, sigaradan uzak durmalıyız.
Lenfatik Sistem
Lenf sistemi, hücrelere kan geçerken taşan sıvıları dolaşıma geri katan ve bağışıklığa yardım eden sistemimizdir. Dolaşım sisteminden yapıca tamamen farklıdır. Mikrop öldüren akyuvarlar, lenf bezeleri tarafından üretilir. Birden fazla amacı olan bu sistemimiz hem vücut savunması hem de dokular arasına kaçan lenfin dolaşıma kazandırılması gibi görevleri gerçekleştirir.
26 Mart 2010 Cuma
Kas-İskelet Sistemi
Vücudumuzun dik durması, hareket etmesini sağlayan kas-iskelet sistemimizdir. Kemikler, kemik iliği, sarı ve kırmızı dokulardan oluşur. Kaslar ise lifli yapıdadır. Kemikler sert, kaslar yumuşaktır. Kemikler, organlarımızı korur; kaslar ise ani kasılmalarıyla darbeleri en aza indirir. Kemikler ve kaslar ortaklaşa çalışarak hareketi sağlar. Kemiklerin sağlığı için süt ve süt ürünlerini bol tüketmeliyiz Kasları çok zorlamamalı, yormadan çalıştırmalıyız.
Boşaltım Sistemi
Boşaltım Sistemi, vücudumuzun likit dengesini ayarlayan, kanı fazla su, üre ve atıklardan arındıran sistemimizdir. Böbrekler, üreterler, mesane ve üretradan oluşur. Nefroloji, Boşaltım Sistemi'ni inceler. Böbrekler, belimizde fasulye şeklinde olan, nefronlardan oluşan ve kanı süzen organlarımızdır. Vücudun su, tuz dengesini ayarlarlar. Üreterler, böbrek ile mesane arasında bulunur. İdrarı, mesaneye taşır. Mesane bir depo görevi görür. Bir süreliğine idrar, burada depolanır sonra üretra ile vücut dışına atılır.
Endokrinal Sistem
Endokrinal Sistem, gerekli hormonları salgılayarak vücudumuzu düzenler. Metabolizma hızı, büyüme, cinsiyete has özelliklerin oluşumu, kan şekerinin ayarı gibi bir sürü olayı düzenleyen bu sistem, sinir sisteminin aksine görevini çok yavaş yapar. Epifiz, hipofiz, tiroid, timus, böbrek üstü, pankreas, yumurtalıklar ya da testis; iç salgı bezlerimizdir. Hormonlarımız, kan yoluyla etki ederler.
Dolaşım Sistemi
Dolaşım Sistemi, sindirim ve solunum sonucu kana geçen oksijen ve besinin vücut hücrelerine taşınmasını sağlayan sistemimizdir. Kardiyoloji tarafından incelenir. Kalp, kan ve kan damarlarından oluşur. Kalp, bizim için hayati önem taşıyan iki karıncık ve iki kulakçıktan oluşan organımızdır. Kan damarları, üçe ayrılır: Atar,toplar ve kılcal damarlar. Kan ise kırmızı renkli sıvımızdır. Bu sistem olmasaydı, diğer organlarımıza hayati gereksinimler gitmezdi yani vücudumuzda gerçekleşecek görevler dururdu, ölürdük.
25 Mart 2010 Perşembe
Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık Sistemi, insan vücudunu hastalıklardan koruyan, hasta olunca da iyileşmemizi sağlayan, mikropları öldüren sistemimizdir. Lenf bezleri, bademcikler, timus, lenf düğümleri, karaciğer, dalak, peyer plakaları ve kemik iliğinden oluşan bu sistem, bizim için çok önemlidir. Mikropları yılmadan parçalamaya çalışan sistemimiz, salgılar, yutmalar ve bunun gibi yollarla vücudumuzu mikrop istilasından korur.
24 Mart 2010 Çarşamba
İnsan
İnsan, bilimsel adıyla Homo Sapiens, bir sürü sistemin ortaklaşa çalışması ile oluşmuştur. Bu sistemlerin kendine has bazı görevleri vardır. Başlıca sistemlerimiz şunlardır:
- Bağışıklık Sistemi
- Solunum Sistemi
- Boşaltım Sistemi
- Endokrinal Sistem
- Sindirim Sistemi
- Dolaşım Sistemi
- İskelet ve Kas Sistemi
- Lenfatik Sistem
- Sinir Sistemi
- Üreme Sistemi
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)